SANAA - Tienduizenden mensen betogen dinsdag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Met leuzen en spandoeken eisen de actievoerders het vertrek van president Ali Abdullah Saleh.

De betogers zijn onder meer boos over de wijdverbreide corruptie. Universitair geschoolden hebben grote moeite een baan te vinden als ze geen goede connecties hebben. Onder de werklozen zijn veel jongeren.

Eerder op de dag beschuldigde Saleh Israël en de Verenigde Staten ervan achter de betogingen in het Midden-Oosten te zitten.

''De betogers worden van buitenaf geleid en ze worden betaald door zionisten'', zei Saleh. Volgens het staatshoofd zijn de protesten kopieergedrag en de Jemenieten anders dan de bevolking van Egypte en Tunesië. Daar zette de bevolking de leiders af.

Rebellen

Tegen het autoritaire regime van Saleh wordt al wekenlang betoogd. Confrontaties met de veiligheidsdiensten hebben aan circa twintig mensen het leven gekost. De president heeft niet alleen te maken met betogers in de hoofdstad. Ook separatisten in het zuiden tornen aan zjn positie.

Een leider van de opstandige Zuidelijke Beweging zei dinsdag dat zijn groepering maandag met het leger heeft gevochten in het district Habilayn. Volgens de rebellenleider is een officier van het regeringsleger in die gevechten gedood.

Handreiking

Saleh deed maandag een handreiking aan de oppositie. Hij nodigde de tegenstanders van zijn bewind uit deel te nemen aan een regering van nationale eenheid, maar die weigerden.

Met minder dan de val van het autoritaire regime nemen de tegenstanders van de president geen genoegen, aldus een woordvoerder van de oppositie.

Eerder zei de president, die al ruim drie decennia aan de macht is in het Arabische land, dat hij zich niet meer herkiesbaar zal stellen.