Top over EU-grondwet vrijwel mislukt

BRUSSEL - De top van Europese leiders over een grondwet voor de EU is vrijwel zeker mislukt. Dat meldden diverse bronnen rond het overleg zaterdagmiddag in Brussel. Breekpunt bleef de nieuwe machtsverhouding in de Unie. "Het gaat richting mislukking'', aldus een bron.

Tot nu toe is geen enkel compromis haalbaar gebleken. De voornaamste dwarsligger is Polen, dat de huidige gunstige verdeelsleutel van de macht in de Unie niet wil opgeven. Premier Miller vertrekt zaterdagmiddag naar Warschau om met de Poolse president Kwasniewski te overleggen, zo zei zijn woordvoerder.

De 25 regeringsleiders zijn om 14 uur bij elkaar gekomen. Volgens bronnen zal voorzitter Berlusconi een declaratie voorstellen die vaststelt dat de gesprekken over de Europese grondwet in een impasse zijn gekomen.

Europarlementslid Hänsch, die de onderhandelingen mocht bijwonen, zegt dat "Europa enkele uren verwijderd is van een crisis''. De regeringsleiders zouden het alleen nog hebben over de datum waarover ze een nieuwe poging wagen om tot een akkoord te komen. Hänsch legt de schuld voor het vastlopen van de gesprekken volledig bij Polen. "Die wilden geen millimeter wijken'', aldus Hänsch. De vliegtuigen van de leiders zouden inmiddels stand-by staan, klaar om te vertrekken.

Balkenende

Premier Balkenende is teleurgesteld over de uitkomst van de Europese top. Hij gaat samen met de Ierse regering kijken welke 'consultaties' moeten worden gehouden voor de toekomst. Ierland en Nederland zijn volgend jaar voorzitter van de EU.

"Nederland was bepaald niet ontevreden over de voortgang rond de Nederlandse wensen, daar zat beweging in'', aldus de premier. Volgens hem is nog geen sprake van een historische mislukking. "Het hele proces is nog niet mislukt'', zei hij.

Premier Berlusconi van huidig EU-voorzitter Italie sprak van een ,,totale onenigheid'' over de toekomstige machtsverhoudingen tussen de lidstaten. De Zweedse premier was pessimistisch en vroeg zich af of het mogelijk is om in 2004 wel een akkoord te bereiken. De Britse premier Blair zei na afloop dat geen akkoord beter is dan een slechte uitkomst van de besprekingen. Het komende Ierse voorzitterschap denkt dat het niet mogelijk is op korte termijn de gesprekken over een Europese grondwet te hervatten. Premier Ahern liet weten "niet voor maart'' een nieuwe EU-top hierover te plannen.

Frankrijk wil, nu het niet mogelijk is gebleken het eens te worden met alle 25 huidige en toekomstige lidstaten, met een kopgroep landen verder gaan. President Chirac bepleitte een 'pioniersgroep'' van landen die wel verder willen gaan met Europa.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie