AMSTERDAM - De zaterdag officieel tot GroenLinks-lijsttrekker gekozen Paul Rosenmöller wacht nog maar op een ding: het einde van het paarse kabinet.

In een toespraak tijdens het congres in Amersfoort zei Rosenmöller dat het paarse kabinet van Nederland "een grote wachtkamer" heeft gemaakt. "Het is wachten op de dokter, op kinderopvang, op de trein, in de file, op een juf. Wij zijn het wachten beu", zei de lijsttrekker.

Volgens Rosenmöller regeert de kilte. Volgens hem ligt de nadruk nu te veel op concurrentie en 'het eigen ik'. GroenLinks vindt dat het paarse kabinet het vooral heeft laten lopen met de WAO. "Bijna een miljoen mensen in de WAO is een sociale schande", zei Rosenmöller.

Hij wees op de eigen voorstellen om de preventie te verbeteren en prioriteit te geven aan reïntegratie. Het akkoord in de Sociaal-Economische Raad biedt volgens Rosenmöller perspectief. "De VVD noemt het akkoord boterzacht, maar wie zelf spijkerhard is vindt dat al gauw."

Onleefbaar Nederland

GroenLinks wil samen met de PvdA en CDA zaken doen met het SER-akkoord als uitgangspunt. "Wij bepleiten een sociaal akkoord buiten de coalitie", zei Rosenmöller.

In zijn toespraak moest vooral nieuwkomer Leefbaar Nederland het ontgelden. Rosenmöller noemde de partij extreemrechts na de uitlatingen van haar lijsttrekker Fortuyn over het afschaffen van het verbod op discriminatie. Hij riep de kiezers op hun stem "beter" te gebruiken. "Het is een partij met onfrisse politiek en een ondoorzichtig budget. Zo'n partij noem ik Onleefbaar Nederland."

De lijsttrekker zei dat regeren na de komende Kamerverkiezingen mogelijk wordt. Hij benadrukte wel dat dat niet ten koste van alles gaat. "Geen pluche zonder principes, geen realisme zonder idealisme."

Plaats Rabbae

De vierde kandidaat op de kandidatenlijst blijft Wijnand Duyvendak. Het partijcongres besloot zaterdag om hem definitief op de vierde plaats te houden in plaats van zijn tegenkandidaat Rabbae. Die komt tot grote teleurstelling van hemzelf en veel GroenLinksers niet op de conceptlijst voor.

Op plaats vijf en zes kozen de congresgangers Kees Vendrik en Farah Karimi. Later zaterdagmiddag volgen de stemmingen voor de plaatsen zeven tot en met 24. Rabbae heeft zich ook kandidaat gesteld voor plaats zeven, acht en negen.