Bush tekent voor sancties tegen Syrië

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag een wet ondertekend die voorziet in economische en politieke sancties tegen Syrië. Overigens is Bush niet verplicht om daadwerkelijk strafmaatregelen op te leggen aan het land dat hij rekent tot de 'as van het kwaad'. Het Amerikaanse Congres ging onlangs al akkoord met het wetsvoorstel.

De sancties moeten Syrië dwingen de door de Amerikanen veronderstelde steun aan het terrorisme te staken. Ook moet het Arabische land stoppen met zijn vermeende zoektocht naar nucleaire, biologische en chemische wapens. Bovendien staat in de wet dat Damascus zijn bemoeienissen in Libanon moet staken.

Het Witte Huis heeft verschillende opties om maatregelen te treffen tegen Syrië. Het gaat dan onder meer om exportverboden voor Amerikaanse goederen, bevriezing van Syrische tegoeden in de Verenigde Staten, instelling van reisbeperkingen voor Syrische diplomaten in de VS en het verbieden van Syrische passagiersvliegtuigen om door Amerikaans luchtruim te gaan.

Tip de redactie