Schwarzenegger haalt eerste politiek-succes binnen

SACRAMENTO - In Californië is de volksvertegenwoordiging van de Amerikaanse staat vrijdag akkoord gegaan met de begrotingsvoorstellen van de nieuwe gouverneur Arnold Schwarzenegger. Het is de eerste grote overwinning van 'The Governator' sinds zijn aantreden een maand geleden.

De Republikeinse gouverneur en de Democratische meerderheid in het parlement hadden de afgelopen weken flink gesteggeld over de manier waarop het enorme begrotingstekort van ongeveer 17 miljard moet worden aangepakt.

Na een eerdere afwijzing kreeg Schwarzenegger uiteindelijk toch een vereiste tweederde meerderheid voor zijn plan om 15 miljard dollar te lenen. In ruil hiervoor kregen de Democraten gedaan dat de stricte regels voor uitgaven iets zijn versoepeld. Maar uiteindelijk zullen het de kiezers zijn die beslissen over de vraag of de voorstellen worden uitgevoerd. In een referendum in maart kunnen zij besluiten of zij akkoord gaan met een obligatielening van 15 miljard dollar - nodig om de schulden af te lossen - en bestedingsbeperkingen.

Deskundigen schatten dat het begrotingstekort van Californië volgend jaar kan oplopen tot 20 miljard dollar. Desondanks heeft Schwarzenegger beloofd de belastingen niet te verhogen en niet te bezuinigen op onderwijs.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie