AMSTERDAM - De Nederlandse Moslimraad vindt de uitlatingen die Leefbaar Nederland-lijsttrekker Pim Fortuyn heeft gedaan gevaarlijk. Ook uit andere hoeken is kritiek op de uitspraken van Fortuyn gekomen.

In een interview zaterdag met de Volkskrant pleit Fortuyn voor het schrappen van de term discriminatie uit de Grondwet. Verder zou hij, als dat juridisch mogelijk is, islamieten willen weren uit Nederland.

"Het is een heel gevaarlijke uitspraak", zegt A. Maddoe voorzitter van de Moslimraad. "Je geeft mensen een vrijbrief, met alle gevolgen vandien. Ik denk dat je er een vrijgevochten samenleving door krijgt waardoor het een warboel kan worden."

Ook CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft zich openlijk afgekeerd van Fortuyn. De CDA-leider noemt de uitspraken schokkend. Volgens hem veroorzaken ze juist problemen, in plaats van ze op te lossen.

Bijl en wortel

"Waar ik aandacht hebben willen vragen voor het meer invulling geven aan de waarden en normen in onze samenleving zet Fortuyn juist de bijl aan de wortel van onze rechtsstaat, namelijk artikel 1 van de Grondwet", verklaart Balkenende.

"Natuurlijk valt er iets te zeggen over integratie, maar waar ik heb gekozen voor de lijn om er mensen dwingender bij te betrekken kiest Fortuyn voor de uitsluiting. Dat leidt tot segregatie en dus tot conflicten."

Gek geworden

"Hij is echt gek geworden. Het is levensgevaarlijk wat die man doet." Met deze kwalificaties verdiende D66-minister Van Boxtel (Integratie) een lange staande ovatie van het partijcongres zaterdag in Amsterdam. Hij zei dat de uitlatingen van Fortuyn hem pijn doen. "Ik heb me de afgelopen vier jaar tegen de klippen op gewerkt om menswaardigheid en gelijkheid bovenaan de agenda te houden. Iedereen die hier legaal is, moet de kans krijgen op zelfredzaamheid en geluk", aldus de integratieminister, die de uitlatingen van Fortuyn "echt vreselijk" noemt.

Gediskwalificeerd

Ook D66-coryfee Van Mierlo vindt dat Fortuyn zich met zijn uitlatingen gediskwalificeerd heeft. "Als verstandige mensen onder elkaar kunnen we hem niet serieus nemen. Ik denk dat dit de Nederlanders ook te ver zal gaan en de wal het schip zal keren", liet de oud-partijleider in de marge van het congres weten.

D66-leider De Graaf zei eerder al dat Fortuyn wat hem betreft ver over de schreef is gegaan. "Nu weten we waar we tegen vechten. Ik ben niet bang, maar boos dat iemand hiermee campagne wil voeren. Hij wil het fundament van de rechtstaat aantasten", aldus de Graaf.

Onfris

Ook GroenLinks-lijsttrekker Rosenmöller noemde de partij extreemrechts. "Het is een partij met onfrisse politiek en een ondoorzichtig budget. Zo'n partij noem ik Onleefbaar Nederland."

/NIEUWSFortuyn wil discriminatie uit de GrondwetBalkenende verzet zich tegen multiculturele samenleving