DEN HAAG - Zeker nog zestien Nederlanders in Libië willen zo snel mogelijk weg uit dat land. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond laten weten. 

Volgens de laatste inventarisatie van het departement zijn er in totaal ruim twintig Nederlanders die mogelijk weg willen.

Van de zestien weet Buitenlandse Zaken het zeker, van de overigen kan het ministerie moeilijk achterhalen of zij willen blijven of niet.

De ruim twintig Nederlanders bevinden zich bijna allemaal buiten de hoofdstad Tripoli. In Tripoli zitten nu eigenlijk alleen nog Nederlanders die daar zelf willen blijven.

Twee Nederlanders waren zaterdagavond nog op weg naar de havenstad Benghazi. Een groep van zes tot zeven Nederlanders wacht bij het vliegveld van Jakira op een vlucht naar Europa.

Ambassadeur

De Nederlandse ambassadeur in Libië Gerard Steeghs vreest voor een algemene wetteloosheid in Tripoli.

Hij is bang dat er een situatie ontstaat waarin onschuldige burgers moeilijk kunnen overleven. Dat heeft hij tegen het NOS Journaal gezegd.

Wapens

Steeghs zei dat hij zich de meeste zorgen maakt over dat er straks heel veel wapens in omloop zijn en dat mensen van buiten Tripoli met wapens naar de Libische hoofdstad komen om zich in gevechten te storten.

Volgens hem is de situatie in Tripoli momenteel gespannen. "Mensen hebben het idee dat er dingen staan te gebeuren die een verergering van de situatie inhouden."

In verschillende delen van de stad zouden er al 'vervelende dingen' zijn gebeurd. Hij is bang dat de onlusten zich verspreiden naar meerdere delen van de stad.

Rosenthal

Zondagochtend gaat de ambassadeur overleggen met onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) of de ambassade gaat sluiten of niet. "Dan zullen we kijken wat we hier nog kunnen doen."

Volgens Steeghs zijn de Nederlanders die weg willen uit Tripoli inmiddels vertrokken. Een klein aantal Nederlanders heeft hij echter niet meer kunnen bereiken met de mobiele telefoon.

Steeghs kan volgens Buitenlandse Zaken de Libische hoofdstad, waarover de berichten over bewapening van milities en toenemend geweld toenemen, niet verlaten.