ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond heeft maandag voor het eerst de mobiele scan van de douane ingezet bij een verkeerscontrole in het centrum van de stad. De actie was een oefening. Vanaf 1 september is preventief fouilleren in speciaal aangewezen gebieden toegestaan.

"Nu moeten we echt een gegronde verdenking hebben voordat we gaan fouilleren. Vanaf 1 september wordt dat anders in bepaalde gebieden. Ook de zone rond de West-Kruiskade en het Tiendplein zou de burgemeester kunnen aanwijzen als gebied waar preventief fouilleren mag", aldus F. Berk van de politie. De scan van de douane kan daarbij van pas komen, denkt hij. "Jassen en tassen bijvoorbeeld zijn zo eenvoudig door te lichten."

De actie maandagmiddag was officieel een verkeerscontrole, waarbij onder meer werd gekeken of de autogordel wel werd gebruikt. De 32 nadrukkelijk aanwezige politiemensen en de aanwezigheid van de mobiele douanescan waren tevens een signaal aan de verslaafden en dealers die zich doorgaans bij het plein ophouden.

Laten zien

Van Berk: "We willen ons laten zien in de buurt. In de avonduren en 's nachts zijn er ook acties, allemaal om de drugsgerelateerde overlast en verkeersoverlast aan te pakken. De dealers houden zich op rond het Tiendplein, maar we zien ook wie daar op af komen en hoe ze autorijden. Dit kan echt niet meer."

Sinds begin augustus zijn er in dit deel van het centrum dagelijks 24 politiemensen op de been. Tijdens dit zomeroffensief tegen de drugsoverlast zijn volgens de politie aan het Tiendplein sinds 1 augustus al 195 personen aangehouden voor onder meer openlijk drugsgebruik, onder wie 92 dealers. De politie nam drie vuurwapens in beslag, 994 eenheden cocaïne-heroïne, drie busjes pepperspray/cs-gas, een stroomstootwapen en 23 messen.

Jarenlang probleem

"Het probleem is in jaren opgebouwd. We zijn nu drie weken bezig. Buurtwerkers en hulpverleners geven aan dat het de goede kant op gaat, maar het is een kwestie van lange adem. Dit zomeroffensief zou de winter weleens kunnen doorstaan", meent Berk.

De bestrijding van (drugs)overlast maakt deel uit van het zogeheten Vijfjarenprogramma Rotterdam Veilig.