LONDEN - De Britse prinses Margaret, zuster van koningin Elizabeth II, is zaterdag overleden na een beroerte. Dat heeft Buckingham Palace zaterdag meegedeeld. De 71-jarige prinses is in haar slaap overleden in een ziekenhuis in Londen. Haar kinderen waren bij haar.

Prinses Margaret kampte al enige jaren met een slechte gezondheid. In drie jaar tijd kreeg ze twee beroertes. Ze was verlamd aan haar linkerarm en ook haar gezichtsvermogen was sterk verminderd.

Vrijdag kreeg ze opnieuw een beroerte, zo maakte het paleis zaterdag bekend. Omdat ze daarna ook hartproblemen kreeg is ze vanuit Kensington Palace naar het ziekenhuis gebracht.

De prinses kende een ongelukkig liefdesleven. Ze was van 1960 tot 1978 getrouwd met Anthony Armstrong-Jones, die Lord Snowdon werd. Ruim voor dit huwelijk had de glamoureuze jonge prinses haar hart verloren aan een oudere, toen nog gehuwde adjudant van haar vader.

Feestgedruis

Ondanks zijn scheiding koos ze met bloedend hart voor haar koninklijke plicht en verbrak de relatie. Om haar verdriet te vergeten, stortte ze zich in het feestgedruis. Dat deed ze ook na haar scheiding van Snowdon, met wie ze de eerste jaren overigens zeer gelukkig is geweest. Met hem had ze twee kinderen.

Reacties

De Britse premier Blair toonde zijn medeleven. Hij zei, onderweg naar Sierra Leone, dat zijn gedachten bij de koninklijke familie zijn. Prins Charles liet weten dat hij en zijn zonen William en Harry "zeer bedroefd" zijn.

Velen stuurden koningin Elizabeth condoléances, onder wie paus Johannes Paulus II, de Russische president Poetin en de Franse premier Lionel Jospin.

Koningin Beatrix heeft vanuit het Oostenrijkse Lech, waar zij met vakantie is, condoleancetelegrammen gestuurd aan koningin Elizabeth II en haar moeder Elizabeth (Queen Mum), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

En de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie spraken op hun top in het Spaanse Cáceres hun medeleven uit met de Britse koninklijke familie en het Britse volk.