TRIPOLI - De Libische delegatie in de Arabische Liga heeft vrijdag ook de Libische leider Muammar Kaddafi de rug toegekeerd.

''We hebben ons aangesloten bij ons volk, dat vraagt om verandering en de oprichting van een democratisch systeem'', aldus de verklaring van de missie in Caïro.

De diplomaten veroordelen de ''gruwelijke misdaden tegen ongewapende burgers''. De delegatie heeft haar naam veranderd in De vertegenwoordiging van het Libische volk bij de Arabische Liga.

Een groot aantal diplomaten uit Libië heeft zijn steun aan Kaddafi opgezegd.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vrijdag in het Turkse Ankara gezegd, dat Kaddafi weg moet. Hij is de eerste wereldleider die expliciet het vertrek van de autoritair regerende leider heeft geëist.

Sarkozy, die nauwe banden met Kaddafi onderhield, noemde de gewelddadigheden onacceptabel en zei dat ze onderzocht en bestraft zullen worden. Beide leiders wisten elkaar geregeld te vinden op het internationale onderhandelingstoneel.

Bemiddeling

Door bemiddeling van Sarkozy en zijn ex-vrouw Cécilia, die naar Tripoli afreisde om persoonlijk met Kaddafi te onderhandelen, kwamen in 2007 vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts vrij, die waren veroordeeld wegens het besmetten van Libische kinderen met hiv.

Bevriezen

De EU-landen willen de Libische leiders reisbeperkingen opleggen en hun Europese banktegoeden bevriezen. Ook willen ze een wapenembargo en een verbod op het uitvoeren van goederen die gebruikt kunnen worden bij het onderdrukking van de Libische bevolking.

Over deze sancties is vrijdag op ambtelijk niveau overlegd tussen de lidstaten, aldus bronnen in Brussel. Formeel zou een besluit kunnen vallen tijdens een beraad van EU-ministers over energiebeleid, dat maandag in Brussel plaatsvindt.