Ernstig watertekort dreigt in Afrika

ADDIS ABEBA - In Afrika dreigt de komende jaren een groot tekort aan water te ontstaan, waardoor de armoede en honger op het continent zullen toenemen. Dit hebben Afrikaanse ministers vrijdag verklaard na een conferentie in Ethiopië die was gewijd aan water in Afrika.

”De watercrisis in Afrika is een bedreiging voor de economische ontwikkeling, het terugdringen van de armoede, voor het milieu en daarom ook voor de vrede”, aldus de verklaring. Op dit moment kunnen 300 miljoen van de in totaal 700 miljoen Afrikanen geen schoon water bemachtigen. De deelnemers aan de conferentie willen dat in 2015 dit aantal met de helft is gedaald.

Maar deskundigen vrezen dat het tekort aan water juist zal toenemen, waardoor er niet alleen een gebrek zal zijn aan drinkwater, maar er ook niet genoeg irrigatiemiddelen zullen zijn voor de landbouw. Om dit te voorkomen, moeten ontwikkelde landen Afrika helpen met een beter watermanagement, van het opbouwen van betere irrigatiesystemen tot het repareren van verouderde waterzuiveringsinstallaties.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie