Duitsland: "Nederland vergiftigt de sfeer"

BRUSSEL - De Duitse minister van Financiën Eichel zegt dat "Nederland de sfeer vergiftigt" op de EU-top in Brussel door aan te dringen op betere garanties voor handhaving van de euroregels in een Europese grondwet.

Nederland wil bijvoorbeeld dat lidstaten bij het Europese Hof van Justitie kunnen klagen tegen te hoge begrotingstekorten in andere eurolanden, zoals Duitsland en Frankrijk. "Ik zie helemaal niets in het recht voor individuele lidstaten om te klagen tegen andere lidstaten", aldus Eichel vrijdag tijdens een persconferentie in Brussel. "Die gedachte is weinig bevorderlijk voor de Europese integratie."

"De verleiding voor kleine landen bestaat om thuis punten te scoren door zich te richten tegen grote buren", stelde de Duitse socialist verder, daarmee duidelijk doelend op Nederland. "Andere kleine lidstaten kunnen weerstaan aan die verleiding." Eichel doelde daarmee juist op Luxemburg.

Premier Balkenende zei het bericht ook te hebben gelezen. Hij is daar vervolgens mee naar de Duitse bondskanselier Schröder gestapt. "We hebben daar samen toen even om gelachen. Tussen Schröder en mij is de sfeer niet vergiftigd. We moeten oppassen om te praten over het vergiftigen van de sfeer. We zijn hier juist om oplossingen te vinden", aldus de premier.

Tijdens het overleg op vrijdagochtend in Brussel, waar de grondwet nog niet op de agenda stond, was de stemming volgens Balkenende nog goed te noemen. "Maar dat zegt niet zoveel. De harde onderhandelingen moeten nog beginnen." Tegen 17.00 uur beginnen de besprekingen over de Europese grondwet.

Overigens heeft Nederland nog geen openlijke steun gekregen van andere lidstaten voor betere eurogaranties in de grondwet. De Belgische premier Verhofstadt stelt voor om een apart aanhangsel te koppelen aan de besluitvorming, waarin staat dat de lidstaten later een voor Nederland bevredigende oplossing zullen zoeken.

Voor Balkenende is dat onvoldoende. Hij benadrukte vrijdagmiddag tijdens een persconferentie dat Nederland een garantie voor de euroregels in de grondwet zelf wil zien. Daardoor zouden landen als Duitsland en Frankrijk niet blijvend te hoge begrotingstekorten kunnen houden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie