GOUDA - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam ziet af van strafrechtelijke vervolging van ex-Kamerlid Tara Singh Varma van GroenLinks.

Verdere inhoudelijke uitleg wil het OM in Amsterdam niet geven over de kwestie.

De Ninash Foundation, een stichting die armoede bestrijdt, deed vorig jaar augustus aangifte van oplichting, smaad en laster. Voorzitter W. Wijting is teleurgesteld over de beslissing van het OM.

Singh Varma deed de Ninash Foundation tijdens een bezoek aan India in september 2000 een mondelinge belofte jaarlijks 250.000 dollar te doneren. Haar toezegging was bedoeld voor de financiering van onderwijs aan zeer kansarme vrouwen en kinderen in de Indiase plaats Dundlod. Volgens de Ninash Foundation heeft zij nooit een stuiver van het voormalige Kamerlid gezien.

Geen strafbare feiten

Wijting zegt donderdag door de officier van justitie in Amsterdam te zijn ingelicht. "Hoewel het niet netjes is wat zij heeft gedaan, zijn er geen strafbare feiten gepleegd en is er geen sprake van zelfverrijking, zo deelde de officier mij mee", aldus Wijting.

Hij snapt niets van de beslissing. "Ik had dit ook niet verwacht gezien alle stukken en bewijzen die er liggen." Wijting overweegt in beroep te gaan en een civiele procedure aan te spannen.

Geen schade

Eerder kwam de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking (ICCO) al tot de conclusie dat de Ninash Foundation geen noemenswaardige schade heeft geleden door de niet nagekomen toezeggingen van Singh Varma.

ICCO onderzocht de zaak in opdracht van GroenLinks en met instemming van de stichting. GroenLinks besloot overigens wel een gebaar te maken en doneerde .000 gulden aan de Ninash Foundation.

Varma nam in mei vorig jaar afscheid van de Kamer, omdat zij naar eigen zeggen kanker had en niet lang meer te leven zou hebben. Twee maanden later werd duidelijk dat ze de ziekte had verzonnen. Sindsdien is ze onder behandeling van een psychiater.

/NIEUWSHuis Singh Varma onder de hamerSingh Varma lijdt niet aan dodelijke ziekteRosenmoller: 'Ik voel me belazerd door Singh Varma'Ninash Foundation doet aangifte tegen Singh VarmaAdvocaat: Singh Varma is ernstig psychiatrisch ziekSingh Varma niet onder behandeling voor kanker (reacties)