SANAA - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft zijn veiligheidsdiensten de opdracht gegeven alle betogers te beschermen.

Aanhangers en tegenstanders van Saleh vechten al geruime tijd met elkaar in de hoofdstad Sanaa. De Jemenitische staatsomroep heeft donderdag meegedeeld dat Ali Abdullah Saleh alle veiligheidsinstanties de opdracht heeft gegeven gevechten tussen demonstranten voor en tegen de regering te voorkomen.

De betogingen in Jemen tegen Salehs bewind kwamen 18 januari in Zuid-Jemen en 20 januari in hoofdstad Sanaa op gang. Op 27 januari verzamelden zich tussen de 15.000 en 20.000 demonstranten bij de universiteit van Sanaa. Een week later 20.000 betogers.

Escalatie

Door een escalatie van geweld rond de betogingen in Jemen zijn 16 februari al zeker vijftien mensen om het leven gekomen.

De betogers tegen het autoritaire bewind van Saleh zijn geïnspireerd door de recente opstanden in Tunesië en Egypte. Daar leidden dit jaar grote betogingen tot het vertrek van respectievelijk Zine al-Abidine Ben Ali (74) en Hosni Mubarak (82).

Daarnaast staan er in april parlementsverkiezingen op het programma, wat de politieke spanningen opdrijft. Saleh, die al 32 jaar aan de macht is in Jemen, had na wekenlange protesten beloofd zich niet herkiesbaar te stellen, maar hij kwam daar pas weer op terug.

Parlementsleden

Negen parlementsleden van de partij van de president zijn deze week teruggetreden, uit protest tegen het optreden tegen demonstranten.

Onder hen een prominent parlementariër, Abdulaziz Jubari, die het recht om vreedzaam te demonstreren eiste. Saleh domineert de volksvertegenwoordiging, maar het vertrek van partijgenoten heeft toch een symboolfunctie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.