'Israël moet kernwapens opgeven voor vrede'

WENEN/JERUZALEM - Israël moet zijn kernwapens opgeven wanneer er een vredesregeling voor het Midden-Oosten tot stand komt. De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Mohammed El Baradei, heeft dit in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek met de Israëlische krant Haaretz gezegd. Israël zou volgens hem een voorbeeld moeten nemen aan Zuid-Afrika dat in 1989 zijn nucleair wapenarsenaal onder toezicht van de IAEA ontmantelde.

El Baradei drong er op aan dat Israël het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (NPT) ondertekent. De IAEA gaat ervan uit dat Israël kernwapens heeft. De joodse staat heeft dat volgens de IAEA-chef ook nooit ontkend.

El Baradei, de Egyptische diplomaat die de IAEA al zeven jaar leidt, vindt het een verkeerde gedachte dat Israël veiliger zou zijn met kernwapens.

Er is een grote frustratie in de regio dat Israël heimelijk kernwapens heeft, terwijl andere partijen in het Midden-Oosten zich voegen naar het NPT.

Israël zou met zijn buren moeten praten over de verwijdering of ontmanteling van massavernietigingswapens. Zonder deze dialoog blijft de drang tot het verwerven van die wapens bij landen in de regio groot, aldus El Baradei.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie