AMSTERDAM - Leefbaar Nederland-lijsttrekker Pim Fortuyn vindt dat het verbod op discriminatie uit de Grondwet moet worden geschrapt. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Fortuyn vindt dat mensen moeten kunnen zeggen wat ze willen. Volgens hem moet het aanzetten tot fysiek geweld wel strafbaar blijven. "Dat kan een rechtstaat zich niet permitteren."

Als het aan de lijsttrekker van LN ligt zou er geen islamiet meer Nederland binnen komen. Volgens de lijsttrekker van Leefbaar Nederland is de islam een achterlijke cultuur.

Fortuyn koestert geen haat jegens de islam, maar de godsdienst brengt niet veel goeds: Waar de islam het in de wereld voor het zeggen heeft, is het een puinhoop. Overigens wil hij geen mensen het land uit zetten; "Het zijn onze Marokkaanse rotjongens".

Geen asielzoeker

Fortuyn beseft dat het weigeren van islamieten niet kan. "Als ik het juridisch rond zou krijgen, zou ik gewoon zeggen: er komt geen islamiet meer binnen.", zegt hij in de Volkskrant. Als Fortuyn het voor het zeggen zou hebben zou Nederland geen asielzoeker meer opnemen. Hij vindt ons land vol.

Ook de grondwet zou hij willen aanpassen. Het eerste artikel, dat discriminatie verbiedt, is hem een doorn in het oog. Hij vindt dat een discriminerende opmerking mag, maar stelt wel een grens: je mag niet aanzetten tot geweld. "Als een imam weet te vertellen dat mijn levenswandel volstrekt verwerpelijk is en beneden die van varkens ligt: ok, dan zegt hij dat maar", aldus de voorman van Leefbaar Nederland in de Volkskrant.

Als Leefbaar Nederland de twintig zetels binnenhaalt die de opiniepeiling nu beloven, wil Fortuyn in de regering. Volgens hem kunnen de bestaande partijen dan niet om hem heen.