Friso en Mabel trouwen in Delft

DEN HAAG - Prins Friso en Mabel Wisse Smit trouwen op 24 april in Delft. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte dat vrijdag bekend. Tot nu toe was alleen de datum bekend. Het huwelijk wordt voltrokken door de burgemeester van Delft, H. van Oorschot. Dominee Carel ter Linden gaat voor tijdens de kerkelijke inzegening in de Oude Kerk.

Volgens de RVD heeft het aanstaande paar voor Delft gekozen "vanwege de historische banden tussen het Huis van Oranje-Nassau en deze stad". Verder hebben Friso en de vader van de bruid in Delft aan de Technische Universiteit gestudeerd.

Aanspraak op de troon

Met het huwelijk verliest Friso zijn aanspraak op de troon. De oorzaak ligt in het feit dat zij hun huwelijk doorzetten zonder dat er een toestemmingswet is ingediend bij het parlement. Prins Friso zou na Willem-Alexander en prinses Catharina-Amalia de derde in lijn der troonopvolging zijn geweest.

Het kabinet besloot begin oktober geen toestemmingswet in te dienen, omdat het paar volgens premier Balkenende "onvolledige en onjuiste" informatie had verstrekt over de relatie van Mabel Wisse Smit met de topcrimineel wijlen Klaas Bruinsma.

Van formele betrokkenheid van het kabinet bij het huwelijk is daarom geen sprake, zei vice-premier De Graaf vrijdag na afloop van de ministerraad. Maar omdat prins Friso tot het huwelijk lid is van het koninklijk huis kan ondersteuning worden geboden in de sfeer van beveiliging. Of het kabinet een financiële bijdrage levert is ook nog niet duidelijk. Over de organisatie is nog niet gesproken. Of er leden van het kabinet worden uitgenodigd, is aan het paar zelf, aldus De Graaf.

De toekomstige bruid deed in Delft voor het eerst stof opwaaien: met de bijzetting van het lichaam van Claus ging Mabel met zijn naaste familie mee de grafkelder van de Nieuwe Kerk in. Toen gold ze volgens de RVD nog als een goede vriendin en was ze voor de koningin een steun en toeverlaat geweest. De kenners stelden toen dat ze wel de verloofde van Johan Friso zou worden. Eind juni maakte het paar deze verloving bekend.

Van oudsher is de relatie tussen Delft en het Huis van Oranje innig. Willem de Zwijger hield er, tot hij in 1584 werd doodgeschoten, hof in het voormalige Sint Agathaklooster, sindsdien Prinsenhof geheten. De Vader des Vaderlands heeft een praalgraf in de Nieuwe Kerk aan de Markt.

De Oude Kerk in Delft is een stuk minder bekend bij het grote publiek dan de Nieuwe Kerk, waar de overleden prins Claus vorig jaar oktober werd bijgezet. De Oude Kerk heeft weliswaar niet de koninklijke grafkelder, maar staat wel in het historische hart van Delft, pal naast de Prinsenhof. Er liggen ongeveer vierhonderd mensen begraven, enkelen van hen in praalgraven. Onder meer de zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp, maar ook de wereldberoemde Delftse schilder Johannes Vermeer en natuurwetenschapper Anthony van Leeuwenhoek hebben hun laatste rustplaats in de Oude Kerk.

Op 24 april is het mr. H.M.C.M 'Hein' van Oorschot (14-12-1952), sinds 1997 burgemeester van Delft, die het burgerlijk huwelijk voltrekt. Van Oorschot is in augustus benoemd voor een tweede termijn van zes jaar. Voor hij dit ambt aanvaardde, werkte hij onder meer bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en bij de gemeenten Den Haag en Tilburg. De burgemeester noemde het vrijdag "Eervol en leuk voor Delft dat prins Friso en zijn aanstaande echtgenote Delft hebben uitgekozen als plek voor hun huwelijk".

Tip de redactie