'Halliburton tilt het leger met brandstofprijzen'

WASHINGTON - De firma Kellog, Brown & Root (KBR) heeft het Amerikaanse leger maandenlang getild door brandstof overdreven duur te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Pentagon, zo hebben bronnen donderdag bevestigd. Halliburton stond tot drie jaar geleden onder leiding van de huidige vice-president Dick Cheney.

Over de prijzen die KBR, onderdeel van oliegigant Halliburton, bij de Amerikaanse overheid in rekening bracht, bestonden al langer twijfels. Het bedrijf heeft inmiddels 2 miljard dollar verdiend aan het contract dat de Verenigde Staten in maart gunden aan Halliburton. Overigens wordt KBR grotendeels betaald uit het Ontwikkelingsfonds voor Irak, dat eigenlijk bedoeld is voor de wederopbouw en humanitaire hulp.

Volgens de afspraken met de Amerikaanse regering mag het bedrijfsonderdeel KBR onder meer brandstof leveren aan de troepen in Irak. Deze brandstof komt uit Koeweit en Turkije. Volgens deskundigen zou KBR bijna de drie keer de normale prijs vragen voor de brandstof.

KBR zegt dat de hoge prijs te wijten is aan de kosten voor beveiliging en het tekort aan vrachtwagens. Een woordvoerster van het moederbedrijf Halliburton ontkent dat er te veel geld is gevraagd. Ze wil verder niet ingaan op de kwestie tot het volledige rapport van het Pentagon op tafel ligt.

Twee leden van het Amerikaanse Congres hadden eerder al forse kritiek op de manier waarop KBR zijn prijzen berekent, en stuurden een boze brief aan president Bush. De Democraat Henry Waxman en de Republikein John Dingell wezen erop dat de firma voor de import van Koeweitse olie in Irak 60 eurocent per liter rekent, terwijl dat volgens deskundigen beslist niet meer dan 23 eurocent per liter hoeft te zijn.

Waxman en Dingell hebben zitting in een onderzoekcommisie van het Amerikaanse Congres die de verrichtingen van Amerikaanse bedrijven in Irak nauwlettend in de gaten houdt. Volgende maand komt de commissie met een rapport waarin vermoedelijk ook andere onregelmatigheden aan het licht zullen komen.

Tip de redactie