Steeds meer puberstudenten

AMSTERDAM - Hoogbegaafde kinderen worden eindelijk erkend. Het gevolg daarvan is dat er steeds jongere studenten rondlopen op universiteiten en hogescholen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Vijftien-, zestien- of zeventienjarige studenten melden zich steeds vaker aan. Tien jaar geleden schreven zich nog twaalf pubers in bij de universiteiten, en 665 bij de hogescholen, vorig jaar waren dat er 62 bij universiteiten en 1841 bij hogescholen.

Volgens het ministerie van Onderwijs is het niet zo dat kinderen steeds slimmer worden, maar dat de maatschappelijke erkenning groter is geworden voor hoogbegaafde kinderen. Scholen zijn minder bang kinderen klassen over te laten slaan en er zijn verschillende organisaties waar ouders en kinderen terecht kunnen met vragen over hoogbegaafdheid.

Uit de resultaten van de meest gangbare IQ-test blijkt wel dat kinderen steeds slimmer worden. Elke tien jaar stijgen de scores namelijk met drie punten. Reden voor de makers om de test vorig jaar aan te passen om een beter beeld te krijgen van de intelligentie van kinderen.

Volgens Laetitia van der Zwan, directeur van het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafden blijft het aantal hoogbegaafden stabiel, namelijk 2 à 3 procent van de bevolking. De doorstroommogelijkheden zijn echter de laatste jaren enorm toegenomen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie