AMSTERDAM - De gemiddelde Nederlander is steeds minder in voor een losbandig vrijgezellenbestaan. Een relatie met zekerheid, veiligheid en geborgenheid staat tegenwoordig hoog op het verlanglijstje. Ondanks een recordaantal echtscheidingen en een afname van de populariteit van het huwelijk, vindt 85 procent van de Nederlanders een duurzame relatie een van de belangrijkste dingen in het leven.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Life en Living

Vreemdgaan

Ook over de spelregels binnen een relatie zijn de Nederlanders minder ruimdenkend dan tien jaar geleden. Begin jaren negentig leek het er op dat bijvoorbeeld vreemdgaan door steeds meer mensen werd geaccepteerd.

Maar sinds 1997 vinden steeds meer Nederlanders dat seks uitsluitend binnen een relatie thuishoort. Die ontwikkeling is vooral zichtbaar bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud.

Acceptatie

Ondanks de voorkeur voor zekerheden en traditionele waarden en normen binnen een relatie, is de Nederlander bepaald niet ouderwets als het gaat om de acceptatie van verschillende relatievormen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 60 procent het goed vindt dat homo's nu met elkaar kunnen trouwen. Begin jaren negentig dacht slechts 39 procent daar zo over.

Recordaantal echtscheidingen

Eerder deze week presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS