DEN HAAG - Deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter is goed voor Defensie en voor de economie en werkgelegenheid in Nederland. Dat zei premier Kok vrijdag na afloop van de ministerraad. Het kabinet besloot vrijdag voor ruim 800 miljoen euro mee te doen aan de verdere ontwikkeling en bouw van de Amerikaanse JSF.

Volgens Kok waren de laatste gesprekken met de Nederlandse industrie, die tot vrijdagochtend voortduurden, nog nodig om het kabinet er van te overtuigen dat de financiering van het project helemaal in orde is. "Het was lastig om het af te ronden, maar het is gelukt en dat is positief", aldus Kok.

Volgens de premier zijn de belangen van de Nederlandse belastingbetaler goed in het oog gehouden. De overheid schiet een belangrijk deel van de kosten voor deelname voor. "Dat is onvermijdelijk, maar het moet natuurlijk wel rondlopen", aldus Kok.

Concurrentie

Kok erkende dat niet volledig is gegarandeerd dat Nederlandse bedrijven ook daadwerkelijk orders bij JSF-bouwer Lockheed Martin in de wacht zullen weten te slepen. De Nederlandse bedrijven moeten wel degelijk nog de concurrentie aan met anderen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer is verdeeld over het kabinetsbesluit mee te doen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. VVD en CDA zijn enthousiast, de PvdA reageert gereserveerd, maar niet afwijzend. D66 is tegen, evenals GroenLinks en SP.

Er is niet veel tijd meer om nog te debatteren over het kabinetsbesluit. De Amerikanen willen begin maart definitief weten of Nederland mee doet. Kok zei te vertrouwen op de voortvarendheid van de Kamer en op de wijsheid een verantwoord besluit te nemen.

Philips

Elektronicaconcern Philips wordt een grote leverancier voor de nieuwe Joint Strike Fighter. Via dochter ETG, de voormalige Philips Machinefabrieken, levert het bedrijf hightechproducten. "Nu kunnen we onze goede kennis van de sector verder ontwikkelen", aldus een tevreden woordvoerder vrijdag.

JSF-bouwer Lockheed Martin is verheugd over het Nederlands kabinetsbesluit mee te doen aan de verdere ontwikkeling van de JSF. Lockheed ziet het Nederlands besluit als een positieve stap en een verdere internationalisering van het JSF-programma.

/NIEUWSBesluit gevechtsvliegtuig JSF mogelijk uitgesteld