Weisglas: Remkes moet met tengels van Kamer afblijven

DEN HAAG - "Remkes moet met de tengels van de begroting van de Tweede Kamer afblijven." Met deze schrobbering uitte voorzitter Weisglas donderdag zijn ongenoegen over de bezuiniging van ongeveer miljoen euro die de bewindsman van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer oplegt.

Weisglas en de andere leden van het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer dat bestaat uit parlementariërs, hebben daarom een hoogst ongebruikelijk stap gezet. Ze hebben een amendement ingediend met als doel de bezuiniging terug te draaien.

Weisglas

Volgens liberaal Weisglas schaden zijn partijgenoten Remkes en Kamerlid De Grave, die het met de minister eens is, het aanzien van de Tweede Kamer. "Ze scheppen ten onrechte het beeld dat de Kamer een verspillend instituut is dat niet bereid is, zoals andere instellingen, minder geld uit te geven", aldus een getergde Weisglas.

Schoffelen

Vooral de "populistische" De Grave heeft voor hem afgedaan. "Hij heeft niet het recht het parlement onderuit te schoffelen." Weisglas vindt dat de Tweede Kamer juist heel zuinig is, de afgelopen jaren is miljoenen bespaard, en bovendien goedkoop in vergelijking met andere landen. "Per hoofd van de bevolking kost het nog geen 6 euro. Dat is niet eens twee pakjes shag", beklemtoonde de voorzitter met een knipoog naar roker Remkes.

In het verleden is volgens hem de afspraak gemaakt dat de minister zich niet bemoeit met de begroting van de Tweede Kamer. "Het is niet aan de minister om ons bezuinigingen op te leggen. Wij hebben het laatste woord. De minister moet zich schikken", aldus Weisglas.

Dat 'laatst woord' dwingt het presidium nu af met een amendement, dat volgende week zal worden behandeld. Weisglas zal dat bij hoge uitzondering zelf toelichten in de Tweede Kamer, niet vanuit de voorzittersstoel, maar van achter het spreekgestoelte. Een amendement van het presidium is ongebruikelijk, maar niet uniek. In 1986, onder Kamervoorzitter Dolman, gebeurde hetzelfde.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie