Den Haag krijgt theater in de golven

DEN HAAG - Duizelingen, een zweverig gevoel en een beetje misselijk. Kan allemaal, als je een voorstelling bijzonder mooi vindt, of juist vreselijk vervelend. Als het de theaterliefhebber echter in augustus overkomt in het nieuwste Haagse theater, is hoogstwaarschijnlijk sprake van zeeziekte: ter ere van het Haags Cultuurjaar 2004 drijft die maand een theater op pontons voor de Scheveningse kust.

Wethouder Louise Engering (Cultuur) presenteerde donderdag in het stadhuis van Den Haag de maquette van het halfronde theater. Het is de bedoeling van de bedenker, licht- en decorontwerper Reyer Pos, dat het publiek op het strand 'aan boord' gaat, waarna de pontons met het gebouwtje erop de zee op wordt gesleept. Maximaal tweehonderd mensen kunnen erin, zei Pos. Het gebouwtje is qua vorm een beetje geïnspireerd op het beroemde Globe Theatre van Shakespeare dat eind 16e eeuw in Londen werd opgericht.

Vanaf de tweede week van augustus tot en met de eerste van september moeten er dagelijks voorstellingen worden gehouden. Thema is 'Verhalen van de zee'. Die verhalen kunnen worden verteld door verhalenvertellers, of toneelgezelschappen beelden ze uit. De verhalen en hun uitbeelders komen uit heel Europa en moeten allemaal iets met de zee te maken hebben.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie