PvdA en GroenLinks willen allochtonen blijven registreren

DEN HAAG - PvdA en GroenLinks willen dat bedrijven blijven registreren hoeveel allochtonen ze aan het werk hebben. Het kabinet wil de Wet samen, die dat regelt, per 1 januari afschaffen. De twee linkse partijen proberen dat te verijdelen. Ze hebben daarom donderdag een eigen wetsvoorstel met dezelfde strekking ingediend.

Het kabinet wil overgaan tot vrijwillige registratie, omdat werkgevers zich inmiddels bewust zouden zijn van hun verantwoordelijkheid om allochtonen aan de slag te helpen. Afschaffing van de verplichting bespaart bovendien veel administratieve rompslomp.

PvdA en GroenLinks zijn het daar hartgrondig mee oneens. Extra aandacht voor allochtonen op de arbeidsmarkt is nog steeds broodnodig, omdat de werkloosheid onder hen drie keer zo hoog is als onder autochtonen.

"Registratie is het enige middel om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed te kunnen volgen en om vormen van discriminatie en achterstelling op te sporen", zeggen de initiatiefnemers Vos (GroenLinks) en Stuurman (PvdA). De Tweede Kamer debatteert volgende week over de Wet samen met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken.

Tip de redactie