DEN HAAG - De stichting Women on Waves krijgt geen vergunning om op de abortusboot daadwerkelijk abortussen uit te voeren, ook al zou het alleen gaan om verstrekking van de abortuspil. De aanvraag past niet in de bepalingen van de Wet afbreking zwangerschap (WAZ). Die is van toepassing omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart.

Dat schrijft minister Borst van Volksgezondheid vrijdag aan R. Gomperts, de voorzitter van het bestuur van Women on Waves. De minister volgt daarmee de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die een negatief advies heeft uitgebracht.

Woman on Waves wil naar landen varen waar abortus provocatus is verboden, om ongewenst zwangere vrouwen uit dat land te helpen. Vorige zomer vertrok de abortusboot voor het eerst, naar Ierland. Daar werd aan vrouwen voorlichting gegeven maar zijn uiteindelijk geen abortussen uitgevoerd.

Hoewel de mobiele behandelunit feitelijk aan alle voorschriften voldoet, is volgens de inspectie een instrumentele abortusbehandeling (zuigcurettage) niet veilig uit te voeren op volle zee.

"Het risico op complicaties is groot door instabiliteit van de boot." Het schip moet ver genoeg op zee zijn om uit de territoriale wateren te komen, zodat de wetgeving van dat land niet geldt.

Abortuspil

Maar ook het verstrekken van de abortuspil (mifepriston) aan vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken, zoals de stichting zelf heeft aangegeven, kan niet door de beugel. De inspectie stelt dat bij een eventuele nabehandeling of complicaties de nazorg niet is geregeld. Women on Waves gaat ervan uit dat dit gebeurt in ziekenhuizen in het land van herkomst van de vrouwen, zoals ook bij mislukte illegale abortussen of miskramen al het geval is.

De inspectie vraagt zich echter af of de artsen in ziekenhuizen daar dat zullen doen, omdat bij complicaties soms alsnog een instrumentele abortus nodig is. De kans dat de abortuspil 'faalt' of complicaties oplevert, zoals ernstig bloedverlies, bedraagt volgens een recent onderzoek 3,3 procent.

Overigens spreken minister Borst en de waarnemend hoofdinspecteur J. Haeck nadrukkelijk hun waardering uit voor "de goede doelstelling" van Women on Waves. Ze wensen hen succes bij hun activiteiten, zoals het verstrekken van anticonceptiemiddelen, voorlichting ter plekke en het propageren van mensenrechten op het gebied van voortplanting. Voor deze activiteiten is geen vergunning nodig.

/NIEUWSAbortusboot zet koers naar IerlandJustitie kan abortusboot op zee niet vervolgenIerse vrouwen zoeken vergeefs hulp bij abortusboot