Kamer bezorgd over veiligheid mariniers in Irak

DEN HAAG - Tweede-Kamerleden houden er rekening mee dat ook Nederlandse militairen de komende tijd bij aanslagen in Irak kunnen omkomen. Dat bleek donderdag aan het begin van het debat over het kabinetsbesluit de missie in Irak met zes maanden te verlengen.

De PvdA is bevreesd voor het nog verder oplopen van de spanningen in Irak in de aanloop naar de verkiezingen volgend voorjaar in dat land. Dat kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid van de Nederlandse militairen in de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak.

PvdA'er Koenders hamerde op het belang van een goede strategie en Nederlandse invloed bij de machtsoverdracht volgend jaar aan Iraakse autoriteiten. Er moet een strategie komen die aanvaardbare risico's voor militairen behelst "die het waard zijn om je leven voor te geven", aldus Koenders.

Zijn CDA-collega Eurlings erkende dat er gevaar is in Al Muthanna. Volgens hem kan het kabinet de risico's "niet wegnemen, maar wel zo klein mogelijk maken". Eurlings is tevreden met de toezeggingen van het kabinet dat de Britten alle informatie over mogelijke terroristen met de Nederlanders delen. Hij wil nog wel weten of de Britten voldoende capaciteit hebben voor luchtverkenning. Als dat op enig moment onvoldoende zou blijken, "moet het kabinet stante pede" zelf luchtverkenning sturen.

VVD'er Wilders wees ook op de verslechterde situatie in het zuiden van Irak. "Het is zeer wel mogelijk dat er Nederlandse slachtoffers zullen vallen. Dat is een reëel gevaar en maakt het moeilijk voor onze fractie in te stemmen met het kabinetsbesluit." Desondanks heeft de VVD wel "een positieve grondhouding".

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie