PvdA dreigt met nee bij referendum over grondwet

DEN HAAG - Als het begrotingsrecht van het Europees Parlement niet overeind blijft op de Europese top in Brussel, zullen de PvdA-europarlementariërs de Nederlandse burger volgend jaar bij het referendum adviseren tegen de nieuwe grondwet te stemmen. Dat zei de leider van de PvdA'ers in het Europees Parlement, Van den Berg, donderdag in het debat in de Tweede Kamer over de EU-top die de komende dagen in Brussel wordt gehouden.

Van den Berg kondigde ook aan dat het Europees Parlement volgende week de begroting voor volgend jaar niet goed zal keuren als het begrotingsrecht wordt aangetast. "Het is ons nu menens. Of het begrotingsrecht blijft intact, of we verwerpen de nieuwe Europese Grondwet", zei Van den Berg.

Budgetrecht

Het kabinet ontkent overigens dat het budgetrecht voor het Europees Parlement wordt aangetast. Ook GroenLinks-europarlementariër Lagendijk vreest dat het begrotingsrecht van het Europees Parlement wordt ondergraven. "Alle andere punten zijn geen reden om de grondwet af te wijzen, maar als aan het begrotingsrecht wordt gesleuteld, voorspel ik zwaar weer. Het Nederlands kabinet speelt met vuur."

Tip de redactie