AMSTERDAM - De Hare Krishna-beweging in de Verenigde Staten (de ISKON) gaat hoogstwaarschijnlijk binnenkort failliet. De beweging zal zijn afdelingen in grote delen van de VS sluiten om een rechtszaak te voorkomen. De gemeenschap hangt een schadeclaim van vierhonderd miljoen dollar boven het hoofd wegens seksueel misbruik, aldus Het Parool van vrijdag.

De woordvoerder van ISKCON, Anuttama Dasa, heeft de beschuldigingen niet ontkend, maar vindt ook dat de hele beweging niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden van enkele individuen. Wel is Hare Krishna van plan een fonds op te richten 'waarmee alle jonge mensen die mogelijk zijn misbruikt, geholpen kunnen worden' aldus Anuttama Dasa op de site Ananova

Pannensponsjes

In juni 2000 spanden 44 voormalige leerlingen van een Krishna-kostschool in Dallas een proces aan tegen de beweging. Volgens hen waren ze in de jaren '70 en '80 seksueel misbruikt door leden daarvan.

Sommigen beweerden jarenlang te zijn geslagen en verkracht. Anderen werden uren in een donkere kast opgesloten of tot bloedens toe schoongeborsteld met ijzeren pannensponsjes. De school in Dallas werd in 1976 op last van de autoriteiten gesloten.

Liefde

De beweging is gebaseerd op klassieke Indische geschriften die de basis vormden van het hindoeïsme. Hare Krishna wil vooral liefde en overgave uitdragen. Dit heeft altijd vele bekende popsterren aangetrokken zoals de vorig jaar overleden George Harrison, en Boy George.

Het faillissement van de Amerikaanse Hare Krishna zal voor Nederland geen gevolgen hebben. De Hare Krishna-beweging is sinds 1970 in Nederland