'Ministerie onderwijs rijp voor reorganisatie'

DEN HAAG - Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen moet op de schop. Binnen het departement is zoveel mis dat een bestuurlijke reorganisatie op z'n plaats is. Dat is de conclusie van de hoogste ambtenaar op het ministerie, Koos van der Steenhoven.

Hij lucht donderdag zijn hart in een interview met de Volkskrant. "Er heerst een cultuur van ja zeggen en nee doen. Fouten maken is taboe, dus leren we ook niet van onze fouten." Het departement ligt vooral bij de onderwijssector onder vuur en heeft een imago van regelfabriek.

Van der Steenhoven heeft berekend dat de gemiddelde school in Nederland te maken heeft met 1900 beleidsregels, waarvan 50 procent afkomstig is van het departement. "Zeker de helft daarvan kan weg", zegt de secretaris-generaal. Een van de voorbeelden die hij noemt is het beleid ten aanzien van het lerarentekort.

"Dat project was verdwaald in de organisatie, versnipperd tussen een paar directies. Je kunt je afvragen of er wel verstandig is gestuurd door de ambtelijke leiding. En dan druk ik me vriendelijk uit", zegt Van der Steenhoven, die afgelopen zomer aantrad als secretaris-generaal.

Tip de redactie