Nederland en Antillen eens over armoedebestrijding

DEN HAAG - Minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) heeft een akkoord gesloten met de Nederlandse Antillen over de aanpak van de armoedebestrijding. De Wereldbank en het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP worden erbij betrokken, zo heeft De Graaf woensdag naar buiten gebracht.

Met de afspraak komt een einde aan het gesteggel tussen Nederland en de Antillen over dit onderwerp. De Graaf wilde wel helpen met een aanpak van de armoede maar verbond daaraan de voorwaarde dat de Wereldbank hierbij een rol zou spelen. Die zou namelijk garant staan voor een structurele oplossing. De Antillen wilden in zee met UNDP.

Analyse

Nu zijn beide organisaties ingeschakeld om een analyse te maken. Op basis van deze analyse is De Graaf bereid geld beschikbaar te stellen.

Nog voor eind januari moeten de eerste gesprekken plaatsvinden. De eilandsgebieden krijgen hierbij ook een rol, als het aan De Graaf ligt, aangezien de armoede op elk eiland weer anders is.

Tevreden

De Antilliaanse minister van Sociale Ontwikkeling Theodora-Brewster zei woensdag tevreden te zijn met het bereikte compromis. Volgens Brewster moeten de Antillen nu in een Terms Of Reference aangeven wat de Wereldbank en de UNDP precies voor een opdracht krijgen.

"Ik zal ervoor waken dat dat niet heel veel tijd in beslag zal nemen", beloofde ze. "We hebben hoge nood. Ik hoop en verwacht dat de analyse eind januari kan beginnen en binnen zes maanden kan zijn afgerond."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie