PvdA: toeristen Waddeneilanden betalen 'kokkeltaks'

DEN HAAG - De PvdA pleit voor invoering van een kokkeltaks van 1 euro voor iedere toerist die de Waddeneilanden bezoekt. De partij wil zo de Waddenzee beschermen tegen de mechanische kokkelvisserij, die zij ziet als de grootste bedreiging voor het gebied op dit moment.

Met de opbrengst van de belastingheffing, gedurende vijftien jaar, wil de PvdA de kokkelvissers uitkopen. Jaarlijks bezoeken twee miljoen toeristen de eilanden. Juist bij hen bestaat volgens het Tweede-Kamerlid Samsom een draagvlak voor het behoud van het wad, zo heeft hij woensdag laten weten.

Betalen

Samsom wil zo ook voorkomen dat gaswinning wordt toegestaan om de kokkelvisserij te helpen uitkopen. Zo'n actie om met het geld van het Waddengas de bedreigingen van de Waddenzee te lijf te gaan "klinkt sympathiek", maar de merkwaardige consequentie is dat de Waddenzee "het eerste natuurgebied ter wereld zou worden dat zijn eigen bescherming moet betalen".

Donderdag komt een onderzoeksrapport (EVA-II) naar buiten dat de toekomst van de kokkelvisserij kan bepalen. Minister Veerman (LNV) heeft aangekondigd dat hij op basis daarvan een nieuw schelpdierenbeleid uitzet. Voor de Waddenvereniging staat al vast dat het onderzoek de kokkelvissers fataal zal worden, omdat eruit zal blijken dat deze vorm van visserij geen bestaansrecht heeft.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie