Mensenrechtenorganisaties beklagen zich over VS

WASHINGTON - Meer dan vijftig mensenrechtenorganisaties hebben zich woensdag beklaagd over "het alarmerende aantal schendingen van de mensenrechten" in de Verenigde Staten. De organisaties hebben zich in het 'netwerk Amerikaanse mensenrechten' georganiseerd en verwijten de Amerikaans regering tal van internationale wetten aan haar laars te lappen.

De aanklacht werd woensdag op de Dag voor de Rechten van de Mens geopenbaard. "Voor de Verenigde Staten schijnen twee maatstaven te gelden. Eén voor zichzelf en één voor de rest van de Wereld", aldus een vertegenwoordiger van Amnesty International, die onder meer doelde op de executie van minderjarigen in de Verenigde Staten.

Zonder proces

Volgens een leidinggevende van het Centrum voor Sociale en Economische rechten "treden de Verenigde Staten dagelijks de mensenrechten met voeten". Veel mensen in de VS worden alleen al op grond van hun afkomst zonder proces opgesloten en gevangen gehouden.

Nobelprijs

Eerder op de dag kreeg Washington al een veeg uit de pan van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. De Verenigde Staten gebruiken de aanslagen van 11 september 2001 als excuus om de mensenrechten aan hun laars te lappen, aldus de Iraanse advocate Shirin Ebadi, toen ze in Oslo de Nobelprijs in ontvangst nam.

Tip de redactie