DEN HAAG - Een T-bone-steak is niet gegarandeerd vrij van de gekkekoeienziekte BSE. De controle op dit 'risicovolle stuk vlees' is nog onvoldoende, concludeert de Consumentenbond vrijdag in haar nieuwsbrief Gezond. In een brief aan de Keuringsdienst van Waren gaat de bond daarom om betere handhaving en aanscherping van de regels rond BSE vragen.

Sommige slagers

De T-bone-steak is volgens de bond een riskant stuk vlees, omdat het bestaat uit twee biefstukjes die direct aan de wervelkolom van een rund liggen. Voor de steak moet de ruggengraat worden doorgezaagd, waardoor BSE-materiaal kan vrijkomen. Gekkekoeienziekte BSE kan bij de mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

De Consumentenbond spreekt van een 'verontrustende situatie' en wil dat de Keuringsdienst van Waren onderzoek gaat doen naar de verkoop van T-bone-steaks en er beter op toeziet dat de regels worden nageleefd. Ook wil de bond een verbod op de verkoop van oude voorraden vlees.

/DOSSIERBSE