Acht jaar cel voor 'Baantjer-moord'

ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag acht jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 48-jarige M.P. uit Enkhuizen. Zij achtte de man schuldig aan moord op zijn 78-jarige buurman Jan Tonkes. Tegen P. was tien jaar geëist.

Tonkes werd in de vroege morgen van 31 mei in zijn woning in Enkhuizen met een koperen kandelaar tegen het hoofd geslagen door P. Na de moord hing die briefjes op met de tekst: "Het vonnis: Elimineren!" Handgeschreven had hij erbij gezet: "De laatste woorden van Jan Tonkes waren: Dank je wel Thijs P., sla maar."

P. erkende tijdens de behandeling van de zaak, op een vraag van de rechter, dat Tonkes dat niet werkelijk gezegd had. "Ik vond het niet nodig hem daarvoor wakker te maken", aldus P. Na de moord ging hij naar het strand om van de zonsverduistering te genieten en belde hij de politie. Tonkes overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het bejaarde slachtoffer was korte tijd eerder uit zijn woning gezet, omdat hij veel overlast veroorzaakte. Buren hadden de woning weer opengebroken, zodat hij in ieder geval een dak boven zijn hoofd had. Hij sliep op een matras in een verder lege kamer.

Baantjer

P. kwam tot zijn daad, nadat hij voor zichzelf besloten had dat Tonkes beter af zou zijn als hij dood was. Dankzij een aflevering van Baantjer kwam hij op het idee zijn buurman met de kandelaar dood te slaan. Andere opties als Tonkes dumpen in het IJsselmeer heeft hij wel overdacht, maar leken hem uiteindelijk minder geschikt.

Volgens P. had Tonkes regelmatig gezegd dat hij het liefst in zijn woning wilde sterven. "Hij had het me niet expliciet gevraagd, maar dat leek me overbodig."

Tip de redactie