CAÏRO - Bij gewelddadig verlopen betogingen in de hoofdstad van de Zuid-Egyptische provincie Wadi al-Jadid, al-Kharg, zijn woensdag drie doden en circa honderd gewonden gevallen.

Het is de dodelijkste confrontatie tussen veiligheidstroepen en betogers sinds 28 januari.

De autoriteiten meldden dat ongeveer drieduizend betogers in al-Kharg slaags raakten met de politie.

De geweldadigheden begonnen dinsdag met relletjes die de politie met hard optreden trachtte te bedwingen. Woensdag escaleerde de situatie toen een woedende menigte de politie aanviel en brand stichtte in onder meer een kantoor van de regerende Nationaal Democratische Partij (NDP) van president Hosni Mubarak.

Parlementsgebouw

In de hoofdstad Caïro hebben woensdag honderden betogers de toegang tot het parlementsgebouw geblokkeerd. Ze willen voorkomen dat leden van de NDP het pand binnengaan.

De nieuwszender Al-Jazeera meldde dat er veel nieuwkomers zijn bij het protest tegen Mubarak op het nabijgelegen Tahrirplein. De nieuwe lichting geeft aan dat de manifestatie niet wegebt.

Dialoog

De Moslimbroederschap wenst ''een echte dialoog en echte oplossingen voor de problemen, niet over maanden maar in enkele dagen''. Dit heeft een woordvoerder van de grootste georganiseerde oppositiegroep in Egypte laten weten.

De regering van Mubarak praat sinds zondag met voormannen van de oppositie over een machtswisseling. Volgens de zegsman was dit tot dusverre een monoloog van vicepresident Omar Suleiman.

Militaire staatsgreep

Suleiman heeft in een woensdag gepubliceerd vraaggesprek gewaarschuwd tegen een militaire staatsgreep in het land. Daarom mag volgens hem de dialoog met de oppositie over een ordelijke machtswisseling niet mislukken.