Advocaat Kuijt naar Thailand voor cassatie

AMSTERDAM - De advocaat van Machiel Kuijt, G.J. Knoops, vertrekt naar verwachting 20 december naar Thailand om cassatie in te dienen bij de Thaise Hoge Raad. Kuijt werd onlangs in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens drugssmokkel.

Normaliter is een cassatieberoep in Thailand net als in Nederland een schriftelijke procedure, zei Knoops woensdag. Maar het is mogelijk om een openbare zitting te houden, waar de raadsman dan ook om zal vragen bij de Supreme Court. "Dan kunnen wij onze zaak mondeling toelichten."

Trip

Tijdens zijn trip naar Thailand heeft hij samen met zijn collega en echtgenote, een bezoek gepland aan Machiel Kuijt. Ook hoopt Knoops dan eindelijk het arrest van het hoger beroep in te zien, "waarna wij samen met onze Thaise collega Puttry de cassatie zullen voorbereiden en indienen".

Veroordeling

Na zijn veroordeling zat Kuijt geboeid vast in zijn cel, Hij is volgens Knoops ruim een week geleden verlost van zijn kettingen, maar heeft daar behoorlijk letsel door opgelopen.

Kuijt werd in april 1997 met een Italiaanse vriend aangehouden toen zij na een vakantie op weg waren naar het vliegveld in Bangkok. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij handel in heroïne.

In maart vorig jaar werd hij vrijgesproken door de rechtbank, maar hij bleef vastzitten in afwachting van het hoger beroep. Begin november kwam volslagen onverwacht het oordeel van het gerechtshof om Kuijt levenslange celstraf op te leggen.

Beatrix

Koningin Beatrix brengt van 19 tot en met 23 januari een staatsbezoek aan Thailand. Dat staat onder druk door de veroordeling van Kuijt. Nederland en Thailand onderhandelen over de uitwisseling van gevangenen. Dit moet leiden tot een verdrag waardoor Nederlanders die in Thailand zijn veroordeeld tot lange celstraffen na acht jaar Thaise cel het resterende deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten.

Tip de redactie