Lijstverbinding PvdA en GroenLinks in Europa

DEN HAAG - De PvdA en GroenLinks gaan bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar een lijstverbinding aan. De partijbesturen van beide partijen hebben dat besloten. Met de lijstverbinding hopen de twee dat bij de verdeling van restzetels geen stemmen verloren zullen gaan voor progressieve partijen.

De afspraak is bijzonder, omdat de europarlementariƫrs van PvdA en GroenLinks niet in dezelfde fracties zitten in het europarlement. De sociaal-democraten zitten bij de socialistische fractie, de politici van GroenLinks bij de Groenen en regionale partijen. Bovendien gingen Nederlandse partijen nooit eerder een lijstverbinding aan voor de Europese verkiezingen.

PvdA en GroenLinks zien voldoende reden om op deze manier samen te werken, omdat beide partijen zich willen inzetten voor een sterk, sociaal en democratisch Europa. Bovendien denken ze in grote lijnen hetzelfde over het concept van de Europese grondwet.

De PvdA-achterban buigt zich vrijdag en zaterdag, tijdens een partijcongres in Groningen, nog over de samenwerking. PvdA-leider Bos is zeer te spreken over de lijstverbinding. "Dit is uniek. Ondanks dat we niet in dezelfde fractie zitten, hebben we toch liever dat eventuele restzetels naar de ander gaan."

Een lijstverbinding met ook de SP erbij zat er volgens Bos niet in. "De SP is al bij voorbaat tegen de Europese grondwet en wij hebben een positieve houding."

Tip de redactie