Tribunaal Irak gaat Saddam-aanhangers berechten

BAGDAD - Irak gaat een speciaal tribunaal oprichten voor de berechting van leden van het verdreven regime van Saddam Hussein die worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Dat hebben bronnen bij de regeringsraad gemeld.

Functionarissen van de door de Verenigde Staten ingestelde raad zeiden woensdag dat de officiële oprichting nog diezelfde dag werd verwacht, maar dat het nog wel even kan duren voordat het eerste proces begint. Volgens leden van het door de VS geleide bestuur van Irak zullen de processen in het land zelf plaatsvinden en zullen de rechters Iraki's zijn. Buitenlandse rechters kunnen erbij betrokken worden als waarnemers.

Vervolging

Washington hoopt dat vervolging van Saddams belangrijkste medewerkers de steun voor de regeringsraad zal vergroten en de Iraki's ervan zal overtuigen dat het oude regime niet terugkeert. Sinds het begin van de oorlog om de dictator te verdrijven, zijn Amerikaanse militairen in actie om het leven gekomen. Van hen werden er 193 gedood in guerrilla-aanvallen nadat de grote oorlogshandelingen op 1 mei afgelopen waren verklaard.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie