AEL herdenkt intifada met controle op snelweg

AMSTERDAM/ANTWERPEN - Actievoerders van de Arabisch Europese Liga (AEL) hebben dinsdagavond een controlepost ingesteld op de ringweg A10 aan de westkant van Amsterdam. De AEL wilde zo herinneren aan het begin van de eerste intifada, de opstand van de Palestijnen in de bezette gebieden, op 9 december 1987. De politie beëindigde de actie, omdat de situatie levensgevaarlijk was, aldus een woordvoerder. Ook in de Tweede Kamer en in Antwerpen zijn acties gevoerd.

De AEL is tegen wat het noemt "het zionistische apartheidsregime": de bezetting van Palestina. De AEL wil een eigen staat voor de Palestijnen. Bij de actie daarvoor werden dinsdag op de A10 alle auto's stilgehouden. De actievoerders deelden folders uit en lieten daarna het verkeer weer door. Zo wilden zij Nederlanders eraan herinneren dat niet iedereen vrij is om te gaan en staan waar en wanneer hij wil.

Arrestaties

Bij het beëindigen van de actie door de politie werden vier actievoerders gearresteerd, aldus een politiewoordvoerder. Eerder op de dag had een AEL-activist geprobeerd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer een Palestijnse vlag op te hangen. Dat werd verijdeld.

Antwerpen

In Antwerpen, waar de AEL is opgericht, verstoorden leden van de organisatie een uitzending van de regionale televisiezender ATV. Volgens de publieke omroep VRT ontrolden zij er vlaggen en spandoeken en hekelden zij de banden tussen Antwerpen en Israël.
Mede door de diamantsector heeft Antwerpen een aanzienlijke joodse gemeenschap. De Antwerpse politie heeft diverse actievoerders meegenomen voor ondervraging, onder wie de tweede man van de AEL, Ahmed Azzuz.

Brussel

Later op de avond drong een team van AEL door in de studio van het actualiteitenprogramma Terzake op de Vlaamse publieke zender Canvas in Brussel. De omroep staakte de uitzending meteen, waarna drie activisten zijn aangehouden en vastgezet.

Tip de redactie