Bush ontvangt Chinese premier

WASHINGTON - De Chinese premier Wen Jiabao is dinsdagmiddag formeel door president Bush ontvangen op het Witte Huis. De uitgebreide ontvangstceremonie werd live uitgezonden door de Amerikaanse nieuwszender CNN. Wen blijft drie dagen in de VS.

De VS zijn in een lastig parket gebracht door een omstreden referendumwet van de Taiwanese president Chen Shui-bian, die onlangs door het Taiwanese parlement werd aangenomen. Wen veroordeelde deze wet zondagavond opnieuw scherp. De VS onderhouden goede contacten met Taiwan.

Chen wil in maart een referendum houden om van China te eisen dat het zijn ballistische raketten die op het eiland zijn gericht weghaalt en belooft geen geweld te gebruiken. Eerder had hij ook het plan een referendum te houden over onafhankelijkheid. Pas na zware Amerikaanse druk zag hij hier vanaf.

Taiwan

China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en heeft opnieuw gedreigd gewapend in te grijpen als Chen zijn plannen doorzet. De VS nemen al jaren een middenpositie waarbij ze Taiwan van onafhankelijkheid en China van geweld proberen af te houden. Wen en Bush zullen ook spreken over de kwestie-Noord-Korea.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie