Erica Terpstra verlaat Tweede Kamer

AMSTERDAM - Erica Terpstra (VVD) heeft dinsdag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Zij wordt voorzitter van de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF en volgt Hans Blankert op. Terpstra was Kamerlid van 1977 tot 2003 met een onderbreking van 4 jaar tussen 1994 en 1998. In het eerste paarse kabinet was zij staatssecretaris van Sport.

Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) noemde Terpstra een ras-politica en een goede vriendin. "Mevrouw Terpstra, u bent een kanjer." Bijna 70 procent van de Nederlanders wilde dat Erica Terpstra voorzitter werd van NOC*NSF. Voorzitters van de sportbonden hadden echter meer vertrouwen in Ruud Vreeman, de burgemeester van Zaanstad. Onder de bevolking kreeg hij veel minder steun, slechts 14 procent.

Terpstra won als zwemster tijdens de Olympische Spelen in 1964 zilver en brons. Naar aanleiding van de vele voorkeurstemmen die zij steeds bij verkiezingen kreeg, zei VVD-leider Bolkestein over haar: "In Tanzania, waar ik woonde, zou men zeggen: deze vrouw is wel vijftig koeien waard."

Tip de redactie