DEN HAAG - Het tekort aan cellen om bolletjesslikkers op te sluiten is zo nijpend geworden dat het noodzakelijk is de noodwet tegen drugskoeriers met terugwerkende kracht in te voeren. Minister Korthals van Justitie wil dat ook smokkelaars die sinds 25 januari op Schiphol opgepakt zijn, straks in de nieuwe groepscellen kunnen worden ondergebracht.

Vorige maand zijn 246 mensen aangehouden die cocaïne hadden geslikt, een nieuw record. Justitie heeft de grootste moeite om hen allemaal in hechtenis te nemen.

Om de druk op de bestaande gevangenissen en huizen van bewaring te verlichten, moeten bolletjesslikkers zo snel mogelijk worden overgeplaatst naar de speciaal voor drugssmokkelaars ingerichte kazernes, vindt Korthals. Een daarvan komt te staan in Ossendrecht, naar een tweede lokatie wordt nog gezocht.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft er geen problemen mee als de noodwet, na goedkeuring door het parlement, met ingang van januari van kracht wordt. Dat is de datum waarop Korthals de wet heeft ingediend bij de Kamer.

In de wet staat dat cocaïnesmokkelaars groepsgewijs mogen worden vastgezet en slechts recht hebben op minimale voorzieningen. Ook worden verdachten en veroordeelden in dezelfde units geplaatst.

De Kamer vindt de maatregelen verstrekkend, maar ziet de noodzaak ervan in. Sinds enkele maanden neemt het aantal bolletjesslikkers dat Schiphol aandoet, enorm toe. Justitie zag zich genoodzaakt verdachten met een dagvaarding weg te sturen, maar de Kamer wil dat geen enkele bolletjesslikker de dans nog ontspringt.

/NIEUWSKamermeerderheid voor twee verdachten in een cel