Willem-Alexander doet aangifte in Den Haag (video)

AMSTERDAM - Kroonprins Willem-Alexander heeft dinsdagochtend op het stadhuis in Den Haag aangifte gedaan van de geboorte van zijn dochter. Het prinsesje heet Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Amalia is haar roepnaam. Haar titel zal Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau zijn.

Getuigen bij de aangifte waren minister-president Balkenende en vice-voorzitter van de Raad van State Tjeenk Willink. Kort na de plechtigheid ontving de kroonprins uit handen van burgemeester Deetman een kunstwerk van Jurjen de Haan.

In het stadhuis zijn in 1937 koningin Juliana en prins Bernhard met elkaar in het huwelijk getreden.

"Catharina en Amalia vinden we allebei hele mooie namen. Amalia is haar roepnaam. Internationaal ook overal bruikbaar", sprak Willem-Alexander direct na afloop van de aangifte. De naam Carmen is afgeleid van de moeder van Máxima, Maria Carmen.

Het eerste deel van de naam werd zondagavond door het koninklijk huis geregistreerd. Dat de naam van de prinses via een eenvoudige controle van IP-adressen min of meer voor het oprapen lag, was volgens de kroonprins niet te voorkomen. "Het is zeer noodzakelijk in deze tijd. Een heleboel mensen waren zondag al namen aan het registreren."

Amalia

De naam Amalia duikt een aantal maal op in de stamboom van het geslacht Oranje-Nassau. De meest bekende is de vrouw van Frederik Hendrik (1584- 1647): Amalia van Solms (1602 - 1675). De meest recente is Amalia van Sachsen-Weimar (1830-1872). Zij was de eerste echtgenote van prins Hendrik (1820-1879). Prins Hendrik is de oom van koningin Wilhelmina. De andere afgeleide is Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726). Zij was de moeder van Johan Willem Friso (1687-1711).

Tip de redactie