Doden door zelfmoordaanslag in hartje Moskou

MOSKOU - De explosie dinsdag in Moskou is veroorzaakt door ten minste een en mogelijk twee vrouwelijke zelfmoordenaars. Dat heeft de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, gezegd. "Het is aannemelijk dat twee vrouwelijke zelfmoordenaars in het National-gebouw waren. Het is zeker dat er een was", zo zei hij tegen het persbureau Interfax.

De explosie kostte ten minste vijf personen het leven. Drie anderen raakten gewond.

De ontploffing vond plaats nabij het kremlin tegenover het prestigieuze Hotel National. De kracht van de explosie was zo groot dat een auto in de lucht vloog en ruiten in de onderste twee verdiepingen van het hotel sneuvelden. De ontploffing was in grote delen van het centrum van Moskou te horen. Ooggetuigen zagen het afgerukte hoofd van een blonde vrouw naast een brievenbus bij het gebouw.

De explosie vond plaats twee dagen na de parlementsverkiezingen. Daarin boekten aanhangers van president Poetin een grote overwinning. Op vrijdag kostte een zelfmoordaanslag op een trein in het zuiden van Rusland aan zeker 44 personen het leven. Meer dan inzittenden raakten gewond.

Tsjetsjeense rebellen hadden gezworen de verkiezingen te zullen verstoren. De Russische autoriteiten lieten voor de verkiezingen weten over informatie te beschikken dat rebellen een serie aanslagen voorbereidden.

De afgelopen jaren hebben zich in Moskou meerdere bomaanslagen voorgedaan. Die werden zowel toegeschreven aan Tsjetsjeense rebellen als aan de georganiseerde misdaad.

Tweede explosie

In het centrum van Moskou heeft zich op de plek van de zelfmoordaanslag dinsdag een tweede explosie voorgedaan. Volgens ooggetuigen veroorzaakte de onploffing geen grote schade. Rechercheurs meldden dat een van de mogelijk twee terroristen een niet ontploft explosief bij zich droeg. Het is onduidelijk of dit tweede explosief nu is afgegaan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie