Japan stuurt militairen naar Irak

TOKIO - Het Japanse kabinet heeft dinsdag in een speciale zitting besloten om militairen naar het zuidoosten van Irak te sturen. Dat heeft een woordvoerder van premier Koizumi bekendgemaakt. De militairen mogen volgens plan in Irak alleen helpen met de wederopbouw.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Oost-Aziatische land een grote troepenmacht naar het buitenland stuurt. Het leger nam eerder wel deel aan vredesoperaties in Cambodja en Oost-Timor, maar de regering stuurde nooit eerder militairen naar een land waar nog werd gevochten.

Volgens de Japanse grondwet is het leger bedoeld als een zelfverdedigingsmacht. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben Japanse militairen bij gevechten buiten de landgrenzen dan ook geen schot meer gelost, en is er ook geen enkele soldaat omgekomen.

Controversieel

Het besluit is in eigen land controversieel. Volgens opiniepeilingen is een meerderheid van de Japanners tegen de missie. Dat gevoel is nog versterkt doordat vorige maand in het noorden van Irak twee Japanse diplomaten werden gedood.

Tip de redactie