Negen miljard mensen in 2300

NEW YORK - Rond het jaar 2300 zal de aarde circa negen miljard mensen tellen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag is gepubliceerd. Er leven nu ruim zes miljard mensen op aarde.

De onderzoekers zijn er in hun berekeningen van uitgegaan dat vrouwen gemiddeld twee kinderen ter wereld brengen. Kleine afwijkingen van die aanname kunnen leiden tot heel andere cijfers. Als vrouwen gemiddeld 1,85 kinderen baren, zal de wereldbevolking afnemen tot 2,3 miljard in 2300.

Maar 2,35 kinderen per vrouw leidt dan tot 36 miljard mensen. Als de geboortecijfers blijven als nu, 2,83 kinderen per vrouw, zal de wereldbevolking exploderen. Over 300 jaar zullen er dan zelfs zo'n 134 biljoen mensen zijn.

Uit het VN-onderzoek blijkt verder dat 40 procent van de bevolking in 2300 zestig jaar of ouder zal zijn. En een op de zes mensen is dan tachtig jaar of ouder, tegen een op de honderd nu. De onderzoekers hebben voor hun onderzoek gebruik gemaakt van nieuwe statistische methoden. Tot nu kon slechts een betrouwbaar worden geschetst voor een periode van dertig jaar.

Tip de redactie