VN missie Afghanistan dreigt te mislukken

NEW YORK - De inspanningen van de internationale gemeenschap om vrede en veiligheid te brengen in Afghanistan dreigen te mislukken. Op alle gebieden moet daarom de hulp aan het land worden geïntensiveerd. Dat schrijft secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties in een maandag verschenen rapport.

Volgens Annan is het komende jaar cruciaal voor Afghanistan, dat de afgelopen twintig jaar vooral in staat van oorlog heeft verkeerd. In 2004 zou moeten blijken of de prille democratische hervormingen, die twee jaar geleden met de conferentie in Bonn zijn ingezet, stand houden.

In het VN-rapport staat dat de vrede in gevaar wordt gebracht door "ongecontroleerde criminaliteit, gevechten tussen Afghaanse facties en activiteiten die te maken hebben met de handel in drugs". Ook zou het voormalige Taliban-regime weer aan invloed winnen en daarmee het centrale gezag in Kabul bedreigen.

Om het verval in de wederopbouw van Afghanistan tegen te gaan roept Annan de internationale gemeenschap op tot meer politieke en financiële inspanningen. Ook wil hij dat de conferentie van Bonn van twee jaar geleden een vervolg krijgt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie