EU: tweemaal zoveel verpakkingen hergebruiken

BRUSSEL - Europeanen moeten een groter deel van de verpakkingen hergebruiken. De minimumhoeveelheid dient ruimschoots te verdubbelen van 25 procent nu naar 55 procent in 2008.

Dat doel is vastgelegd in een compromis tussen de vijftien lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement, aldus de woordvoerster van eurocommissaris Wallström (Milieu) maandag.

De Nederlandse europarlementariër Corbey (PvdA) had liever een hogere doelstelling gezien: “Ik vind 60 procent gerechtvaardigd. Dat is makkelijk haalbaar, want in Nederland hergebruiken we 70 procent.”

Nederlandse Verpakkingsconvenant

Corbey was voor dit onderwerp woordvoerster namens het Europees Parlement. Ze is wel tevreden dat de Nederlandse Verpakkingsconvenant ongemoeid blijft. “Aanvankelijk wilde men het convenant aanpakken, omdat het slechts een afspraak is en geen wet. Maar ik heb gezegd: Als het doel zo ook wordt gehaald, moet Europa niet zeuren.”

Het verhoogde Europese doel leidt ertoe dat onder meer flesjes en tasjes milieuvriendelijker moeten worden. Fabrikanten en overheid kijken naar preventie: welke verpakkingen zijn eigenlijk overbodig?

Houthergebruik

Voor enkele materialen heeft het compromis aparte doelstellingen voor 2008 vastgesteld. Die zijn voor papier en glas 60 procent, metalen 50 procent en plastic 22,5 procent. Nieuw is een hergebruikdoel voor hout: 15 procent.

Voor de tien landen die in 2004 toetreden tot de Europese Unie komt er een aparte regeling. Ook geeft het compromis meer tijd aan Griekenland, Ierland en Portugal om het doel te halen. Die landen krijgen de tijd tot 2011.

De regelingen moeten nog formeel goedgekeurd worden door het europarlement en de EU-ministers voor Milieu. Dat is in beide instellingen een hamerstuk.

Tip de redactie