EU beklaagt zich bij WTO over India

BRUSSEL - De Europese Commissie stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) omdat India anti-dumpingregels zou misbruiken. Hierdoor is volgens de Commissie de Europese Unie al ongeveer 50 miljoen euro misgelopen. Bovendien weert India zo op oneigenlijke gronden buitenlandse bedrijven.

De WTO heeft anti-dumpingregels opgesteld om landen te beschermen tegen exporteurs die spullen onder de kostprijs aanbieden en daarmee de binnenlandse producenten uit de markt drukken.

De Commissie heeft maandag aangekondigd de zaak voor consultatie voor te leggen aan de WTO met als formele grond dat India zijn protectionistische maatregelen onvoldoende heeft gemotiveerd. In deze fase moeten beide partijen er met praten zien uit te komen. Mocht dit overleg falen dan kan de kwestie voorkomen bij een juristenpanel van de WTO dat vervolgens uitspraak doet.

Tussen de EU en India zijn wel vaker handelsgeschillen. Zo constateerde de WTO onlangs dat de Europese Unie illegaal handelde door landen te bevoorrechten die zich bezighouden met drugsbestrijding. India had zich hierover beklaagd bij de WTO nadat de EU onder deze condities aartsvijand Pakistan bevoordeelde.

Tip de redactie