Roemenië en Bulgarije over drie jaar lid EU

BRUSSEL - Roemenië en Bulgarije kunnen op 1 januari 2007 toetreden tot de Europese Unie. Daarover zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het maandag in principe eens geworden. De EU denkt dat het afspreken van een concrete datum de twee landen stimuleert om nog meer vaart te zetten achter de nodige hervormingen.

Nederland verzette zich maandag tijdens overleg in Brussel tegen het noemen van een concrete datum. “Landen moeten juist pas toetreden als ze klaar zijn”, vindt staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken). “Dat bereik je misschien meer door geen concrete datum te noemen, hoewel het jaar 2007 eigenlijk al vast lag. Maar je had ook een later moment in dat jaar vast kunnen stellen.”

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, toonde zich in oktober nog erg kritisch over de vooruitgang in de twee landen. Vooral in Roemenië is nog veel werk aan de winkel. De twee landen zullen bij toetreding de EU verruimen tot 27 lidstaten. Mei volgend jaar worden al tien nieuwe, hoofdzakelijk Oost-Europese landen lid.

Tip de redactie